Kippen borst supreme

Art. nr: 1000731

Kippen borst Supreme, Statler Kip, Air Kip… Deze specifieke snijwijze heeft in de loop der jaren veel bijnamen gekregen, maar is altijd bekend als een high-end pluimvee product.

Het snijden gebeurt met de hand, waarbij zowel de kippenborst als het bovenste deel van het vleugelbot is bewaard. Dit zorgt voor een natuurlijke en authentieke vleesstructuur, die uw bord een mooie uitstraling geeft, en met het behouden vleugelbeen krijgen uw gasten een extra kleine bonus afgezien van de kipfilet.

Een van de namen voor deze speciale snijwijze dateert uit 1907 toen de wereldberoemde hotelketen, Statler Hotels, zijn eerste hotel opende in Buffalo, New York. Destijds konden alleen de rijken zich veroorloven naar een hotel te gaan, en van de menukaarten konden ze de “Statler Chicken” bestellen. Een andere naam voor het snijden vond ongeveer 20 jaar geleden plaats, toen het een luxe was om per vliegtuig te reizen. Hier werd het snijden aan boord van het vliegtuig geserveerd en heel handig kreeg het zijn naam: “Air Chicken”.

We zijn geïnspireerd door de traditierijke Franse keuken en kozen de naam “Supreme” voor de slicing, genoemd naar de Franse uitspraak: suprême de volaille.

Recept: Kippenborst supreme met gekarameliseerde witlof, krokante aardappel en truffelsaus

4 porties

4 kipfilet opperst

4 witlof

Zout en peper

4 kastanje paddenstoelen (container 250 g)

1½ dl pluimvee gek

½ dl slagroom

75 g koude boter

Aardappelen van 200 g

2 eetlepels olijfolie

20 g suiker

1 eetlepel olijfolie extra vierge met truffelsmaak

Snij de buitenste blaadjes van de witlof en snij de onderste harde stukken eraf. Kook in de pan met water en zout gedurende ongeveer 8 minuten. Snijd intussen de champignons fijn en giet ze in een pan met fondue en slagroom en verminder tot de helft op matig vuur.

Verwarm ondertussen 2 eetlepels boter in een koekenpan en bak de kippenborst supremes in ongeveer 10 minuten bruin. Draai na 5 minuten om en zorg ervoor dat ze krokant zijn op de huid. Snijd de aardappelen in kleine stukjes en bak ze in olijfolie voor ongeveer 5 minuten.

Droog ondertussen de witlof zorgvuldig en pers de rest van de vloeistof uit. Verwarm 1 eetlepel boter in een koekenpan, voeg suiker toe en karameliseer. Voeg witlof toe en bak deze. Snijd de rest van de boter in kleinere stukjes en klop door de saus om een ​​glanzende, dikkere saus te krijgen. Breng op smaak met truffelolie, zout en peper.

Plaats de witlof in het midden van het bord en snijd de kip in plakjes en leg ze tegen het witlof. Giet de saus voorzichtig rond en rond het af met de knapperige aardappelen.